نمای ساختمان عنصر کلیدی در صنعت ساختمان سازی به شمار می آید. بیانگر کیفیت طراحی، ذوق و هنر معمار است. نمای بیرونی ساختمان با ارزش مادی آن رابطه مستقیم دارد زیرا استفاده کردن از متریال با کیفیت منجر به طول عمر یک ساختمان می گردد. امروزه با توجه به بالارفتن توقع کارفرمایان و مشتریان امری مهم در صنعت ساختمان سازی به شمار می آید تا جایی که تولید کنندگان روزانه به دنبال تولید متریال جدید هستند.
نمای ساختمان
انواع مختلفی دارد که در ادامه به چند مورد اشاره خواهیم کرد:
آجر ، سنتی ترین است که از گذشته تا به امروز مورد توجه شمار زیادی از سازندگان ابنیه قرار گرفته است، ویژگی های مثبت ظاهری و ساختاری آجر، مقاوت آن در مقابل باران، طوفان، آفتاب و حتی آتش سوزی باعث شده که هنوز پس از سالها مورد پسند بسیاری از ساختمان سازان باشد.
با در نظر گرفتن قیمت خرید آجر و بهای ارزانتر آن نسبت به سایر مصالح امتیاز مثبت دیگری در کارنامه این متریال قابل ثبت هست،گاهی در بعضی معماری ها آجر را با سایر مصالح مانند سنگ گرانیگ یا مرمر ادغام میکنند که جلوه ی زیبایی به ساختمان می دهد. آجر در نمای مدرن ساختمان(آسمانخراش) و همچنین در نمای سنتی ساختمان (خانه های ویلایی) نقش مهمی را ایفا می نماید.
امروزه در نمای مدرن ساختمان سنگ رومی از محبوبیت قابل توجهی بهره برده است،نمای رومی که نمای کلاسیک هم نامیده می شود یکی از جدید ترین متد ها برای طراحی ساختمان است این نما از نظر معماران نمایی منحصربه فرد است و جلوه ی ویژه به ساختمان می بخشد. مخصوصا اگر معمار با ذوق و ذکاوت سنگهای دیگری مانند گرانیت یا مرمر را چاشنی کار نماید. در طراحی این نما از سنگ های مرمر گرانیت ترارورتن و سیمان سفید استفاده می شود. طراحی رومی برای ساختمان نمایی شیک و کلاسیک به ارمغان می آورد. جالبست بدانید با استفاده از سیمان سفید در اجرای این نما میتوان به طرز چشمگیری هزینه ها را کاهش داد که البته این امر مستلزم بکار گیری استادکاران ماهر است. این نما برای خانه های ویلایی، املاک تجاری و رستوران های مدرن یک انتخاب شگفت انگیز است.
کامپوزیت ورقی پوششیست که در رنگ های مختلف در نمای ساختمان در میان معماران توانسته جایگاه ویژه ای به خود اختصاص دهد. سرعت اجرای این مدل نما یکی از مهمترین مزیت های آن به شمار می رود. کامپوزیت از دولایه ورق المینیومی پلی اتیلن و مواد نسوز کانی تشکیل شده است، که در بازار به سه صورت فایبر گلاس ،طرح چوب و آلومنیومی در دسترس قرار دارد. از سوی دیگر قیمت کامپوزیت نسبت به سایر نماهای مدرن ساختمان مقرون به صرفه تر است.
در کنار مصالح نامبرده شده رنگ آمیزی یکی از فاکتورهای مهم به شمار میاید، انتخاب زیرکانه و خلاقانه رنگ ها علاوه بر اینکه نمایناگر ذوق و خلاقیت معمار است به زیبایی و شکوه نمای ساختمان ختم می شود. معماران بنا بر سلیقه یا طراحی متناسب با نوع بنا تک رنگ، طیف های رنگی مشابه و یا ترکیب رنگی متضاد را در ساختمان بکار می برند.
به طور کلی اجرای نما اهمیت ویژه ای در صنعت ساختمان سازی دارد زیرا یک اثر خوب در ذهن ببیننده خاطره ای ماندگار می شود. نمای ساختمان باید به گونه ای طراحی شود که آنرا از ساختمان های مجاور متمایز سازد و در عین حال بافت محیطی حفظ گردد. در طراحی ساختمان های بلند باید از تنوع مصالح و نور زیاد پرهیز کرد چراکه از سادگی و منحصر بودن اثر میکاهید.
نورپردازی عنصر تاثیر گذار بعدی در اجرای نمای ساختمان است. نور پردازی در نمای بیرون ساختمان در هنگام شب جلوه ی بی نظیر به ساختمان می بخشد. این نکته را باید در نظر گرفت که نور نباید به حدی خیره کننده باشد که مارا از هدف اصلی که نمایان ساختن پیکره اصلی ساختمان است دور سازد. لازم نیست که تمام عناصر نما نور پردازی شود. نور پردازی هوشمندانه به نمای مدرن ساختمان جلوه ای دلفریب می بخشد.