نمای کامپوزیت آلومینیوم از پرطرفدارترین انواع نمایمدرن است، که بر پایه آلومینیوم بوده و با مواد پلیمری تقویت شده است. در دنیای امروز میتوان کاربردهایی از این نما را میتوان در مجتمعهای مسکونی، ساختمانهای تجاری، ادارات، سالنهای ورزشی، ساختمانهای ویلایی و … دید که نشانگر ظرفیت بالای این نوع است. در این جا در مقابل نمای کامپوزیت آلومینیوم، نمای چوب را قراردادهایم. چوب از اولین متریالهایی بود که بشر برای ساختمانسازی به سراغ آن رفت، تا امروز که با اعمال اصلاحات و انجام فرایندهایی به شکل یک ماده خام ساختمانی مدرن، اما با پیشینه طولانی درآمدهاست. اکنون فاکتورهایی از این دو نما را باهم مقایسه میکنیم:
زیبایی
نمای چوب حالتی ویژهای دارد که به طبیعت آن باز میگردد. این نما گرمای بخصوصی دارد و ممکن است با تماشای آن انرژی مثبتی به انسان منتقل شود؛ در مجموع نمای چوب در یک محدوده رنگی بسیار کوچک، فضایی کلاسیک را رقم میزند. اما پنلهای به کار رفته در نمایکامپوزیت رنگپذیری مثالزدنی دارند و تنوع در ایجاد انواع فضاها را دارند. این نما متناسب با فضایتنوع طلب شهری است که در آن محدود شدن به یک نوع فضا ایجاد خستگی میکند. این سازگاری مختص نماهای مدرن این چنینی است.
کنترل آب و هوا
چوب در حالت سادهی خود، هیچ مزیتی برای کنترل سرمایش یا گرمایش مصنوعی ساختمان ندارد، اما در چوبهای فرآوری شده مانند چوبهای ترمو سعی شده تا منافذ موجود در بافت چوب بسته شده و چوب حالتی پیوسته به خود بگیرد، که این تلاش نتیجه خوبی نیز داده است. اما در مقایسه با نمای کامپوزیت آلومینیوم باید گفت که، نمای کامپوزیت یک مرحله جلوتر است؛ چراکه نمای کامپوزیت آلومینیوم با لایهی پلی اتیلن در میان خود به متخصص عایق بندی گرمایی تبدیل میشود، حتی با استفاده به صورت پوسته دوم نما مؤثرتر نیز خواهد بود؛ زیرا با حبس یک لایه هوا در میان دوپوسته اثرگلخانهای را در زمستان و اثر دودکشی را در تابستان به خوبی انجام میدهد و با ایجاد آب و هوای ایدهآل در ساختمان به بهینهسازی مصرف انرژی کمک میکند.
عایق صوتی
نمای چوبی ترمو وود عایق صدای نسبتاً خوبی است. آلومینیوم کامپوزیت نیز در حالت معمول این کیفیت را دارد اما در شرایط نمای دو پوسته میتوان با استفاده از تجهیزات مخصوص جذب صوت آن را تا حد زیادی تقویت کرد.
سبکی
نمای آلومینیوم کامپوزیت از نظر سبکی بینظیر است. این خاصیت از ویژگیهای خوب آلومینیوم است که به آلومینیوم کامپوزیت ارث رسیده است. این سبکی به شکلی است که این نما تقریباً هیچ بار اضافی را بر پایه ساختمان وارد نمیکند. این در حالی است که نمایچوبی از نظر سبکی تعریفی ندارد. همین ویژگی است که به نمایچوبی اجازه اجرا در ارتفاع بالا را نمیدهد، و اغلب ساختمانها با نمای چوبی حداکثر دوطبقه هستند. با این وجود نمای آلومینیوم کامپوزیت با سهولت خوبی در ارتفاع نیز اجرا میشود.
نمای کامپوزیت چه مزایایی نسبت به نمای چوبی دارد؟
هزینه اجرا نمای کامپوزیت آلومینیوم در مقایسه با نمای چوبی
نمای چوب در اکثر مواقع به عنوان یک نمای آنتیک شناخته میشود که طبیعتاً قیمت آن را نیز به طور نسبی بالا میبرد، در حالی که نمای کامپوزیت آلومینیوم در گروه نماهای مدرن ارزان قرار میگیرد و با توجه به برتری خصوصیات آن در بیشتر موارد؛ باید پذیرفت که صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
سازگاری با محیط زیست
نمای چوبی با توجه به میزان گرمایی که در ساختمان هدر میدهد از نظر محیط زیستی سازگاری کمتری نسبت به آلومینیوم کامپوزیت دارد. گذشته از آن تولید چوب مورد نیاز آن مستلزم فرایند جنگل زدایی است، باید توجه کرد این چوبها از مرغوبترین درختها بدست میآید که در نیجه قطع آنها عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.
مقاومت
روی چوبهای ترمو برای مقاومسازی بسیار کار شده است، این چوب ها مقاومت خوبی در مواقع زلزله یا در برابر تنش بارهای اضافی دارند؛ اما مشروط بر آن که در ارتفاع کم باشند، در غیر اینصورت وزن خودشان برای مقاومت آنها دردسر سازی میکند. اما نمای کامپوزیت آلومینیوم همواره مقاومت خوبی دارد و با وزن سبک خود، مانعی هم در جهت مقاومت اصل بنا ایجاد نمیکند.