بازسازی نما امری حیاتی برای ساختمان است. نمای ساختمان نه تنها به صورت بدیهی در زیبایی ساختمان اثر مستقیم دارد، بلکه بهینه سازی مصرف انرژی ساختمان را کنترل کرده و در حفظ استحکام آن نیز تأثیر به سزایی دارد.
از مزایا و فواید یک نمای خوب عمر و دوام بالا است. اما در بهترین شرایط نیز یک نمای با کیفیت، حداکثر پس از ۱۵ تا ۲۰ سال دچار فرسودگی میشود و نیازمند بازسازی است. این فرسودگی میتواند ناشی از شرایط آب و هوایی، جنس نمای به کار رفته یا تجهیزات اتصال نامرغوب باشد. جدای از اثرات نامطلوب نمای فرسوده بر ساختمان و تسریع فرایند فرسودگی ساختمان، این فرسودگی ممکن است ایجاد خطر کرده و به عابرین پیاده آسیب وارد کند. بدیهی است که این تغییر باید به گونهای باشد که نمای ساختمان شما به یکباره از حد تناسب خارج نشود و همچنان هماهنگی خود را با ساختمانهای پیرامون حفظ کند. درک این حد تناسب و همانگی محله است از جانب طراح است که بازسازی نمای فرسوده را به کاری منحصر به فرد تبدیل میکند.
اشکال مختلف بازسازی نمای ساختمان
گاهی نمای ساختمان شما به دلایلی دچار فرسودگی میشود، جدای از دلایلی که مربوط به نقص در اجرای نما میباشد، شایع ترین موارد مربوط به اثرات آب و هوایی است. در شهرهای بزرگ صنعتی همچون تهران بخش قابل توجهی از این اثرات نامطلوب نشئت گرفته از بارانهای اسیدی و انقباض و انبساط ناشی از تغییرات آب و هوایی است. در چنین مواردی بهتر است که بعد مشاهده اولین نشانهها به بازسازی نمای فرسوده اقدام کرد.
اما همیشه منظور ما از بازسازی نما، ترمیم فرسودگیهای ایجاد شده نیست. بلکه در مواردی تغییر کاربری یا ناپسند بودن نمای فعلی است. حتی ممکن است که بازسازی نمای فرسوده در جهت حفظ همان نمای قبلی باشد نه در جهت بهبود آن، تنها به این علت که چنین ظاهری برای ما اهمیت دارد.
استفاده از نما دو پوسته در بازسازی نمای فرسوده
در نماهای بسیار فرسوده، معمولاً نمای قدیمی و تجهیزات اتصال آن اعم از ملات یا پیچ و رول پلاک به شکل کامل از سطح نمای ساختمان جدا میشوند. اما در اغلب موارد، شالوده نما سالم است و تنها قسمتهایی دچار خلل گشته است، که توصیه میشود فقط قسمتهای آسیب دیده ترمیم شوند. همچنین گاهی به دلیل پوک شدن ملات، پیش میآید که سنگهای نما لق میشوند. در چنین مواردی میتوان از تجهیزات تقویت کننده یا پیچ های ساده استفاده کرد. در هر یک از این حالت ها استفاده از نماهای خشک و دوپوسته انتخابی بسیار مناسب است.
ترکیب نماهای سرامیک خشک پرسلانی با سنگ یا آلومینیوم کامپوزیت با سنگ، جلوهی بسیار شایان توجهی ایجاد میکند. علاوه بر آن که استفاده از نمای خشک در بازسازی نمای فرسوده به علل مختلف از جمله سبکی و مقاومت خوب عمر دوبارهی نما را تا حد زیادی تضمین میکند. در میان موارد اجراشده آلومینیوم کامپوزیت ماشین کاری شده (غالباً سی ان سی) با اتصالات خشک در بازسازی نمای فرسوده به کار میرود. نکته ای که توجه به آن ضروری است این است که در تعیین میزان فرسودگی نما دقت شود زیرا اگر نمای قدیمی بیش از حد فرسوده باشد و ما در جهت نصب نمای جدید بر روی آن مبادرت ورزیم، نمای جدید کیفیت مورد انتظار را نخواهد داشت و استحکام آن حتی از نمای قبلی نیز کمتر خواهد بود.