نمای استرچ متال از دسته نماهای خشک محسوب میشود که از نصب پازل مانند پنل هایی، بدون به کار بردن هیچگونه سیمان یا امثال آن بهوجود میآید. این پنلها از جنسهای مختلفی مانند: فولادهای تحت پوشش، مس یا آلیاژهایی از آن مانند برنج، آلومینیوم و استیل است که به شیوههای خاصی تولید شدهاند. این پنلها در سطح خود دارای روزنههایی هستند که مش یا چشمه نامیده میشوند که بخش زیادی از مزایای این نما است.
شیوه ساخت پنلهای استرچ متال
شیوه ساخت این پنلها بیشباهت به ساخت کاردستیهای اوریگامی نیست. همانطور که گفته شد نماهایاسترچ متال دارای مشهایی سهبعدی در سطح خود هستند. در ابتدا ورقها تحت عملیات برش در شکلهای متفاوت که متناسب با شکل نهایی دلخواه ماست قرار میگیرند. سپس با تنش های نرمال بزرگ از دو جهت کشیده میشوند. در نتیجه خیز ایجاد شده در قطعه، برش های از پیش ایجاد شده مشهای سهبعدی را مطابق خواست طراح میسازند.
آیا این روش درجه اطمینان لازم برای تولید یک قطعه ساختمانی را دارد؟
بدیهی است که ضخامت پنل ما در قسمت خروجی کمتر از ضخامت ورق برش خورده است؛ در نتیجه باید در تعیین ضخامت ورق در ابتدای ورودی عملیات، مثلاً در بخش نوردکاری دقت کرد.
به هر حال این روش از تولید اثراتی را در کاهش مقاومت مکانیکی این پنلها میگذارد؛ البته ما انتظار مقاومت بالایی از این نوع نما نداریم اما میتوانیم با افزایش ضخامت این پنل ها به حد خوبی از مقاومت برسیم.

مزایای نمای استرچ متال
اثرات زیست محیطی و سلامتی
کاهش مصرف انرژی نکته کلیدی در جلوگیری از گرمایش زمین است. شاید بیشتر انرژی مصرفی ساختمان در جهت سرمایش هزینه میشود تا گرمایش. مدیریت کاربردی پرتوهای آفتاب رهیافت کلیدی برای جلوگیری از گرمشدن بیش از اندازه ساختمانهای جدید و قدیمی است. این موضوع تاثیر مستقیم در حفظ منابع انرژی دارد و با سلامتی انسان در ارتباط است.
از طرف دیگر نمایاسترچ متال با جذب حجم زیادی از صدا از ورود آن به محیط ساختمان جلوگیری کرده و اتمسفری آرام را در ساختمان فراهم میکند و با ورود نور طبیعی به ساختمان اسباب آرامش انسان را فراهم میآورد.
اثرات زیبایی شناختی
همانطور که گفته شد مش های موجود در نمای استرچ متال تأثیر بسزایی در زیبایی آن دارند که با کمی دقت در طراحی به سادگی میتوان جلوههای بصری قابل ملاحظهای ایجاد کرد. اندازه و الگوی تکرار مشها در نفوذ نور و ایجاد سایه ها و افکتهای نوری میتواند مؤثر باشد.
کاربردهای نمای استرچ متال
کارایی نمای استرچ متال در جایی مشخص میشود که به طور معمول نیاز دسترسی به تهویه وجود دارد.
همچنین در اماکن عمومی مثل موزهها که زیبایی ظاهری جزء جدانشدنی سازه است، بعد هنری نمای استرچ متال خودنمایی میکند؛ البته میتوان با خوشسلیقگی به زیبایی اثر افزود، برای مثال به طور معمول از نورهای مخفی در زمینه نمای استرچ متال استفاده میشود که در شب جلوه خاصی دارد.
اما کاربرد اصلی نمای استرچ متال در نماهای دو پوسته در کنار یک پد برای تکمیل آن است. به فراخور کاربرد مورد انتظار ما این پدها میتواند از انواع مختلف باشد. برای مثال میتوان این نما را در یک ترمینال فرودگاه به کاربرد و در زمینه آن از پنلهای شفافی چون پنلهای شیشهای استفاده کرد تا بتوان نور فضا را تا حد زیادی از نورطبیعی تأمینکرد؛ همچنین از خاصیت جذب صدایفوق العادهی نمای استرچ متال بهره برد تا فضای آرامی برای مسافر پدیدآید.
مشخصات کلی استرچ متال
نمای استرچ متال شفافیت متغیری دارد، میتواند تا ۵۰ درصد شفاف باشد، و همانطور که اشاره شد عایق صوت بوده و سختی خوبی دارد. در مقابل حریق مقاوم است، مقدار زیادی از اشعه uv موجود در نور خورشید را دفع میکند و در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم است. پنل های به کار رفته در نمای استرچ متال دارای ضخامت ۲/۰ تا ۶ میلیمتر بوده و مشهای موجود در آنها میتواند شعاعی تا ۲۵ سانتیمتر داشته باشند.